Sewaktu Saat-saat Genting


     Dalam kehidupan seharian, pasti ada masanya kita dihadapi dengan ujian-ujian yang mengganggu fikiran dan kadangkala secara sepontan, kita akan terfikir beberapa persoalan. Di sini, jika kita dapat menghayati dan mengingati jawapan dan panduan dariapada Al-Quran, insyaAllah kita akan dapat mengawal diri dan tenangkan fikiran. Semoga berguna:

KENAPA AKU DIUJI?

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan, ‘Kami telah beriman’, sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta."

[Surah Al-Ankabut, ayat 2-3]


KENAPA AKU TAK DAPAT APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN?

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."

[Surah Al-Baqarah, ayat 216]


KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Dia mendapat (pahala) daripada (kebajikan) yang dikerjakannya dan dia mendapat (seksa) daripada (kejahatan) yang diperbuatnya…"

[Surah Al-Baqarah, ayat 286]


RASA “FRUST”?

"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang yg paling tinggi (darjatnya), jika kamu orang yang beriman."

[Surah Ali Imran, ayat 139]


BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (dalam mengerjakan kebaikan) dan kuatkanlah kesabaran dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya kamu beruntung."

[Surah Ali Imran, ayat 200]

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk."

[Surah Al-Baqarah, ayat 45]


APA YANG AKU DAPAT DARIPADA SEMUA INI?

"Sesungguhnya Allah membeli daripada orang-orang mukmin, baik diri mahupun harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka…”

[Surah At-Taubah, ayat 111]


KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain daripadaNya. Hanya kepadaNya aku bertawakal."

[Surah At-Taubah, ayat 129]


AKU TAK DAPAT TAHAN!!!

"…dan jangan kamu berputus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada yang berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yang kafir."

[Surah Yusuf, ayat 87]

1 comment: